Dit etiket vertelt hoe lang je moet sporten om het te verbranden

Sport tabel

Een etiket waarop staat hoelang je moet sporten om het eten te verbranden: de oplossing tegen overgewicht of een zinloos idee?

Situatie: Je staat op het punt een reep chocolade in je boodschappenmandje te leggen, als je ziet dat je ruim één uur moet hardlopen om de calorieën weer te verbranden. Zou je hem laten liggen of neem je de reep toch mee?

HET IDEE
Als het aan de Britse onderzoeker Shirley Cramer ligt, neem je hem niet mee. De onderzoekster hoopt dat mensen met haar idee gezondere keuzes gaan maken.. Door op het etiket van een product te benadrukken hoeveel minuten je moet sporten om de calorieën weer kwijt te raken, hoopt ze mensen te stimuleren gezonder te eten. ‘Mensen onderschatten hoeveel calorieën ons alledaagse eten bevat, hierdoor eten de meeste mensen teveel en krijgen ze last van overgewicht’, zegt Cramer.

TOP OF FLOP
Toch is het moeilijk om dit idee daadwerkelijk door te voeren. Want hoe betrouwbaar is het etiket? Ieder mens is anders, ook qua verbranding. Zwaardere mensen verbranden meer calorieën tijdens het sporten dan lichte mensen. Ook zegt het aantal calorieën niets over de gezondheid van het product. Zo bevat een zakje chips 171 calorieën en een verse salade al snel 400 calorieën. Het Voedingscentrum in Nederland voegt daaraan toe dat het vooral belangrijk is om naar het aantal ongezonde vetten en de hoeveelheid zout te kijken. Op die manier krijg je een beter beeld van hoe (on)gezond bepaalde foods zijn.
Bron: NOS
Please follow and like us: